Coutounado(-d'Alemagno)
Filago germanica
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Erbo-à-coutoun, Erbo-coutounado, Erbo-di-tarnagas, Erbo-griso.
Noms en français : Cotonnière commune, Cotonnière d'Allemagne.
Descripcioun :La coutounado d'Alemagno trachis dins li tepiero seco, lis ermas e li champ sus un sòu pulèu safrous. En coumparesoun emé si cousino, lis erbo-coutounado, es uno planto que pòu èstre pulèu grando (fin qu'à 40 cm). Douno d'èr à Filago pyramidata, pamens li fueio permeton de faire la diferènci. Aquéli de Filago germanica soun longo , toujour quàsi de la meme larjour e peréu envertouiado. Au contro la coutounado-piramidalo a li fueio en patelo e èi mai pichoto, mai blanco e trapoto.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto.
Port : Erbo
Taio : 5 à 40 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Filago
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Gnaphalieae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Sòu : Si
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Terraire safrous
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Filago germanica L., 1763
(= Filago vulgaris Lam., 1779 )
Douceto(-banarudo)
Valerianella echinata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto.
Noms en français : Doucette à piquants, Mâche à piquants.
Descripcioun :Aquesto douceto èi devengudo proun raro au nostro. Trachis dins li champ de culturo subretout mena en bioulougico qu'èi vengudo i'a de milo an emé lou blad (arqueoufito). Se recounèis eisadamen, qu'èi pas toujour lou cas dins aquesto famiho, emé si fru di tres bano (fotò) .
Usanço :S'acampo en rouseto e se manjo coume ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 15 à 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado :
Vo
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Champ
- Meissoun
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella echinata (L.) DC., 1805